Letselschade arbeidsongeval ZZP'er

Letselschade of bedrijfsongeval als ZZP’er

Stel u voor, u bent ZZP’er en loopt tijdens het werk letselschade op door de schuld van een ander, waardoor u tijdelijk arbeidsongeschikt wordt. De kans is groot dat dit financieel hard aankomt. Wat kunt u doen om de schade zoveel mogelijk te beperken? En waar heeft u recht op in zo’n situatie?

Schade claimen?

De werkgever is vaak aansprakelijk voor letselschade wat een werknemer oploopt. Als ZZP’er heeft u geen werkgever en werkt het allemaal net wat anders. Als u als ZZP’er tijdelijk arbeidsongeschikt raakt, heeft dat direct gevolgen op de inkomsten van uw bedrijf. Het is verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de financiële schade te beperken. U kunt er voor kiezen een juridisch expert in te schakelen. Deze zal verstand van zaken hebben en u goed kunnen helpen om zo weinig mogelijk verlies te draaien.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er zijn tegenwoordig niet veel ZZP’ers die beschikken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit komt omdat dit vaak te duur is voor een klein bedrijf. Heeft u dit wel, dan is de kans dat niet het volledige bedrag wordt vergoed. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft u meer zekerheid, maar zegt dus niet altijd dat u alles terug krijgt. Het is daarom verstandig om andere opties te overwegen.

Wie is aansprakelijk?

Bij een bedrijfsongeval van een ZZP’er is de vraag vooral: ‘Wie is er aansprakelijk voor dit ongeval?’. Als u bij iemand in loondienst bent is deze vraag niet zo moeilijk, dan is het de werkgever van deze persoon. Bij een ZZP’er is het vaak wat ingewikkelder. Vaak is het de opdrachtgever die aansprakelijk is. Veel ZZP’ers stellen de opdrachtgever liever niet aansprakelijk voor het ongeval, omdat er toch een zakenrelatie is. Met behulp van juridische specialisten zal dit makkelijker gaan. Een specialist kan goed onderhandelen met de verzekeringspartij van de aansprakelijke. Een andere taak van een specialist is om er voor te zorgen dat de zakenrelatie tussen u en de opdrachtgever goed blijft, zodat dit in de toekomst geen problemen veroorzaakt.

Recht op een vergoeding?

U heeft in principe dezelfde rechten op een vergoeding als een werknemer, maar er zitten een aantal voorwaarden aan vast. U bent voor uw veiligheid en arbeidsomstandigheden afhankelijk van de opdrachtgever en u bent werkzaam in dezelfde sector als de opdrachtgever. Als u in dezelfde sector werkzaam bent zou u in feite werknemer van de opdrachtgever kunnen zijn. U mag nu ook juridisch als werknemer worden beschouwd als u bent ingehuurd door de opdrachtgever. Hierdoor kunt u een schadevergoeding claimen bij de opdrachtgever. Wat voor percentage van de schade u krijgt vergoed, ligt aan een hele factoren. Vaak maakt de rechter hier uitspraak van.

Dit artikel is aangeboden door Letselschade advocaat Sloof